Основи повноцінної годівлі

Основи годівлі, раціони, поживність речовин.

Items filtered by date: лютого 2017 — Велика рогата худоба - цікавий блог
Понеділок, 27 лютого 2017 20:41

ПАТОЛОГІЯ ЯЄЧНИКІВ У КОРІВ

Серед причин тривалої неплідності корів значне місце займають гіпофункція, гіпотрофія, персистентне жовте тіло, фолікулярна й лютеальна кіста та склероз яєчників. 

Гіпофункція яєчників – хвороба самок, що характеризується анафродизією, нормальними розмірами гонад, гладенькою їх поверхнею, відсутністю жовтого тіла та везикулярних фолікулів.
За трансректального дослідження яєчники мають нормальні розміри (від 2,0х1,5х1,5 до 4,0х3,0х3,0 см), гладеньку поверхню, без жовтих тіл та везикулярних фолікулів, відчутних під час пальпації (рис. 1).

Категорія: Ветеринарія

Статеву охоту у корів і телиць визначають рефлексологічним методом. Пробників готують зі здорових, статево активних, фізично міцних бугаїв віком 8 – 10 міс. Під час відбору пробника звертають увагу на стан статевих органів, копитець, постанову кінцівок, особливо тазових, оскільки вони слугують опорою при плиганні на самок. 

За одним пробником закріплюють 100 – 150 самок. Щоб запобігти гальмуванню статевих рефлексів пробників утримують окремо від самок, а від пробників, з відведеним у бік статевим членом, один раз на тиждень отримують сперму на штучну вагіну. Щоденно вранці і ввечері на 1,5 – 2 год. бугаїв-пробників випускають у загони, де утримуються неплідні, отеленні (з 4 – 6-го дня після родів), осіменінні (з 10-го по 30-й день після осіменіння) корови. Після виявлення позитивної реакції самку вилучають із стада. Якщо цього не зробити, пробник може не реагувати на інших тварин зі статевою охотою.

Оскільки корови під час стадії збудження статевого циклу активно проявляють локомоторний рефлекс, Д.Д. Логвинов запропонував застосовувати метод

Категорія: Відтворення
Субота, 25 лютого 2017 21:42

ПРОФІЛАКТИКА МАСТИТУ В КОРІВ

Нині, серед хвороб молочних корів, мастит, займає одне з перших місць і є найбільш поширеним ураженням молочної залоз. 

Мастит (mastitis) – запалення молочної залози, що виникає внаслідок дії механічних, термічних, хімічних та біологічних чинників і характеризується патологічними змінами у тканинах і секреті молочної залози.
Ми не будемо наразі заглиблюватися у причини виникнення, патогенез, клініку, діагностик та лікування, а з акцентуємо увагу на профілактиці.
Профілактика маститу в корів включає в себе комплекс організаційно-господарських і ветеринарно-санітарних заходів.
Профілактичні заходи мають забезпечувати:

Безумовно, молочний період вирощування телят – найбільш відповідальний та затратний у системі вирощування ремонтного молодняку великої рогатої худоби. Технологія в цей період, не залежно від господарських умов, повинна бути спрямована на розв’язання трьох головних завдань:

збереження життя при забезпеченні відмінного здоров’я ростучих тварин;

формування здатності до ефективного збільшення маси за оптимального розвитку усіх систем і органів організму;

подальша здатність сформованого організму до розмноження в оптимальні вікові періоди.

Для тварин молочного напряму продуктивності більшості порід, які використовуються у господарствах України, цільовими стандартами оптимального росту і розвитку ремонтних телиць в молочний період можуть бути середньодобові прирости на рівні 750-800 г за досягнення живої маси 135-140 кг у 112 днів, що дасть змогу осіменити їх у віці 14-15 місяців живою масою 380-420 кг.

Контакти

Телефон блогу 1Тел. : (044) 290-29-30

Телефон блогу 2Факс: (044) 290-29-38

Пошта блогу/електронна адресаE-mail: cow@tekro.ua

Карта проїзду

04071, м. Київ, Україна, вул. Спаська, 5, оф. 60

Зворотній зв'язок